Kongresshus i före detta Folkan i Borås? Ikväll tas beslutet. Montage: P4 Sjuhärad.
10 000 underskrifter lämnades ursprungligen in för att riva upp beslutet om ett nytt kongresshus i Borås, men enligt kommunens granskning var inte alla giltiga.
KONGRESSHUSET

200 namn saknas för folkomröstning

Marcus Nilsen: Kan tänkas vara en slapphänt granskning
0:39 min

Stadskansliet i Borås har granskat de inlämnade protestlistorna och kommit fram till att 8 274 namnunderskrifter är godkända – vilket är för få för att ordna en folkomröstning.

10 000 underskrifter lämnades ursprungligen in för att riva upp beslutet om ett nytt kongresshus i Borås, men enligt kommunens granskning var inte alla giltiga. Underskrifterna har jämförts mot folkbokföringen för att man ska kunna avgöra om de är giltiga.

– Det är intressant att diskutera ifall det är så att det inte går att utläsa namnen eller är det ett slapphänt arbete? Jag kan tänka mig att det finns en del stenar att vända på, säger en besviken Marcus Nilsen(L) som ligger bakom insamlingen.    

Ogillade 1600 namn
Enligt kommunen så gick 675 underskrifter inte att läsa och godkänns därför inte. Ytterligare 498 hade felaktigt personnummer, 10 hade avlidit eller flyttat utomlands och en hade skyddad identitet.

På listan fanns även 111 namn mer än en gång, 369 personer bodde inte på orten och 12 var under 18 år. Enligt Borås stad är endast 8274 namnunderskrifter godkända vilket innebär att det saknas ungefär 200 namn. Därmed är hela namninsamlingen förverkad. 

 – Man kan inte kompettera utan då får man göra en ny insamling, säger Göran Björklund är kommunsekreterare i Borås stad. 

Når inte 10 procent
För att en folkomröstning ska kunna hållas krävs att 10 procent av kommunens invånare skriver under, något man alltså inte når upp till i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".