en porträttbild på Lotta Johansson
Lotta Johansson är besviken och känner fortfarande inte att hennes sjukdom tas på allvar Foto: Olivia Ochoa/Sveriges radio
HÄLSA

Svårt få ersättning för fibromyalgi trots domslut

Lotta Johansson: Som att de glömt bort domen
1:13 min

Det skulle bli enklare med sjukersättning efter domen i Lotta Johanssons fall 2013. Men hon tycker att många fortfarande nekas.

Lotta Johansson har fibromyalgi, en sjukdom som innebär kronisk smärta i leder eller muskler och ofta onormal trötthet. Den kan vara svår att diagnostisera och hon upplever att många inte blir tagna på allvar.

– Den är diffus i och med att den flyttar runt i kroppen. Och allting som inte syns det finns ju inte, därför är det svårt, säger Lotta Johansson. 

Efter att hon blivit utförsäkrad 2010 överklagagade hon ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen och de gav henne rätt till sjukersättning. Domen var prejudicerande och innebar att Försäkringskassan skulle vara mer generösa i sina bedömningar av personer med lång sjukdomshistorik och diffusa diagnoser. 

Då hade Lotta Johansson hopp om att fler med fibromyalgi skulle få rätt till sjukersättning, men tre år efter domen är hon nu besviken.

– Det är precis som att de har glömt bort den här domen, den räknas inte längre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".