Ida Legnemark (V)
Ida Legnemark (V) Foto: Sara Lundin/SR
BORÅS

V: Kongresshus-bygget är igång

Legnemark: Hoppas det går snabbt nu.
1:26 min

Omkring 200 giltiga namnunderskrifter saknas. Det blir ingen folkomröstning om kongresshusets vara eller icke vara. Nu kan arbetet med kongresshuset ta ordentlig fart menar Ida Legnemark (V).

Det var under fredagseftermiddagen som räknandet av namn var klar. Då stod det klart att det saknas omkring 200 giltiga namn för att få till en folkomröstning kring det planerade kongresshuset i Borås. 

– Man har ju redan påbörjat vissa arbeten i Folkets hus, nu kan det här arbetet gå vidare med full fart efter årsskiftet. Jag hoppas att det går fort så att man som boråsare kan se resultatet, säger Ida Legnemark, gruppledare för Vänsterpartiet i Borås.

– Jag skulle respekterat oavsett hur många som skrev under. Det här har fått oss att diskutera kongresshuset i partierna, det tycker jag har varit bra, säger Ida Legnemark. 

Knappt 10 000 underskrifter lämnades ursprungligen in för att riva upp beslutet om ett nytt kongresshus i Borås, men enligt kommunens granskning var inte alla giltiga. Underskrifterna har jämförts mot folkbokföringen för att man ska kunna avgöra om de är giltiga.

Ogillade 1600 namn
Enligt kommunen så gick 675 underskrifter inte att läsa och godkänns därför inte. Ytterligare 498 hade felaktigt personnummer, 10 hade avlidit eller flyttat utomlands och en hade skyddad identitet.
På listan fanns även 111 namn mer än en gång, 369 personer bodde inte på orten och 12 var under 18 år. Enligt Borås stad är endast 8274 namnunderskrifter godkända vilket inte är tillräckligt.

Når inte 10 procent
För att en folkomröstning ska kunna hållas krävs att 10 procent av kommunens invånare skriver under, något man alltså inte når upp till i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".