Energieffektiv vattenkran.
1 av 3
Energieffektiv vattenkran. Foto: Anton Svensson / Sveriges Radio
Sara Jensen.
2 av 3
Sara Jensen. Foto: Anton Svensson / Sveriges Radio
Jesper Hallberg.
3 av 3
Jesper Hallberg. Foto: Anton Svensson / Sveriges Radio
ENERGI

Framtidens vattenkranar testas i Borås

Projektledare: Det blir ett lägre flöde
1:38 min

Låter du kranen stå och rinna? Det är en riktig energitjuv, nu testas framtidens kranar på Tullen i Borås och rätt kran kan spara mycket energi.

Framtidens vattenkranar håller på att utvärderas i ett projekt som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås driver tillsammans med flera aktörer inom VVS och boende. Väggar och fönster blir allt mer energieffektiva i hushållet, och vattenkranen blir energiboven i hemmet, men på området Tullen i Borås utvärderas framtidens energieffektiva vattenkranar.

– Dels vill vi veta hur mycket energi vi kan spara, och sen vill vi veta hur blandarna tas emot av användarna, för många av blandarna har funktioner som är lite annorlunda, säger Sara Jensen som är projektledare för undersökningen.

En tredjedel mindre energi
Sara Jensen tror att projektet kan leda till att vi kommer att minska vår varmvattenanvändning med en tredjedel. Resultatet kommer vara helt klart om ett år och för Jesper Hallberg som är en av deltagarna i undersökningen märker han redan en stor skillnad. 

– Jag märker att jag använder en betydligt lägre mängd varmvatten än vad jag gjorde tidigare, speciellt med funktionen när kranen fjädrar tillbaka vattentrycket, säger Jesper Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".