Granne med campingen ligger Ulricehamns nya bostadskomplex.
1 av 3
Granne med campingen ligger Ulricehamns nya bostadskomplex. Foto: Mikael Olmås
Stugorna "övervakas" av glas- och betonggrannen.
2 av 3
Stugorna på campingen i Ulricehamn "övervakas" av glas- och betonggrannen. Foto: Mikael Olmås
Julstämning på Prångens camping.
3 av 3
Julstämning på Prångens camping. Foto: Mikael Olmås
#utpålandet

Olagligt boende i skydd av betongen

Sverigedemokrat: Vi har muslimer, vi har judar, vi har polacker
11 min

Trots att det egentligen inte är tillåtet bor en av Ulricehamns högsta politiker permanent i husvagn på stans campingplats.

Hon är från Finland, kroniskt sjuk och ledamot för Sverigedemokraterna i Ulricehamns kommunfullmäktige. Nu ser hon fram emot att i sedvanlig ordning fira jul på Prångens camping.

– Det är inte bara jag, jag tror vi är tio stycken som firar jul här, säger hon.

Bofast i husvagn
Är man lite outsider när man bor på camping på det här viset?

– Nej, jag känner mig inte som en outsider. Jag har fullt upp att göra med kurser och utbildningar och politik. Men jag har inte min adress här, man får inte vara skriven på en camping enligt de nya reglerna.

I sex år har hon bott här, det började med att hon blev allvarligt sjuk.

– Jag blev pensionär och tänkte kasta loss, gav mitt hus till min dotter och reste till Kalifornien för att bo hos en väninna. Efter sex månader blev jag totalförlamad i en följdsjukdom till borrelia.

Kom hem som paket
Förklaringen hon fått är att en kraftig storm blåste upp bakterier som triggade igång sjukdomen, som låg latent i kroppen efter ett fästingbett. Hon fraktades hem som ett paket och hamnade i handikapplägenhet på Hässleholmen i Borås. Efter ett års rehab var hon tillräckligt återställd för att ta sig därifrån - till Prångens camping i Ulricehamn.

– Jag kom hit med rullator och allt, har kämpat på, byggt om husvagnen, skaffat hund och installerat mig. Nu är jag 70 procent frisk och sköter städningen här.

Varför blev det Sverigedemokraterna?

– Det började med Ny demokrati men de sjabblade bort det. Men partiet passar mig; vi har muslimer, vi har judar, vi har polacker, vi har alla möjliga i vårt parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".