Andreas Stenman från musikkollektivet Move cut clone.
Andreas Stenman från musikkollektivet Move cut clone. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
BORÅS

Musik på kassett är trendigt igen

"Kassetten adderar en mjukhet i ljudet"
2:31 min

Boråsaren Andreas Stenman gör hip hop-beats med samplingar från olika vinylskivor. Och musiken ges ofta ut på kassett.

Andreas Stenman från Borås ingår i musikkollektivet Move Cut clone som gör instrumental hip hop-musik, främst för den amerikanska marknaden. 

– Jag jobbade mycket med rappare förut och höll på att rappa själv. Men så med åren insåg jag att det blev för mycket krångel att samarbeta med människor som skriver texter om saker man inte står för. Så då började jag göra grejer som bara är instrumentala och släpps som beats, säger han.

Musiken de ger ut hamnar inte bara på Spotify utan släpps framförallt på kassett. En teknik som kanske kan verka föråldrad men som föredras av vissa av deras lyssnare. 

– Vi gör ganska nischad musik för en nischad publik som tycker att det är kul. Kasetter är en ganska billig vara att producera och lätt att få ut den utan bolag. 

Men ljudet då? Kassettljud är väl inget för audiofiler?

– Nej, men man kan vara en audiofil på det sättet också. Kassetten tar bort en del ljudfrekvenser som kan vara sköna att slippa och adderar en mjukhet i ljudet som jag tenderar att gilla, säger han.   

youtube gör Andreas Stenman även instruktionsvideor om hur han skapar sin musik, genom att sampla från vinylskivor och klippa och klistra och därmed skapa något helt nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".