Therese Palm.
Therese Palm har skrivit en bok och ger mindfulness- och yogakurser. Foto: PRIVAT
MORGONGÄSTEN

Hon upptäckte dolda kameror i sitt hem

Therese Palm: "Jag var arg under en lång period"
0:27 min

En dag upptäckte Therese Palm något hemskt – en nära vän hade satt in dolda kameror i hennes hem. I dag har hon vänt traumat till en drivkraft för hennes mindfulnesskarriär.

En av Therese Palms nära vänner hade passat huset medan hon var bortrest, och när hon kom hem så hade han glömt en del av sina saker där. Bland annat en låda med en dold kamera i. Först två veckor senare insåg Therese Palm vad det var i lådan.

– En dag upptäckte jag att lådan hade flyttat på sig. Då fick jag en kall kår, någon hade varit i mitt hus. Jag ringde till min pappa, som ägde huset, och sa att vi måste byta lås. Då kopplade jag inte att det kunde ha varit min vän, säger hon.

Otrygghet

Efter detta började en otrygghetskänsla sprida sig, och Therese insåg att det var något med hennes väns saker som gjorde att hon kände sig otrygg. Hon bestämde sig för att se efter vad det var i lådan, gick fram, öppnade den och möttes av en display.

– Den var helt svart så jag tänkte att den inte var på, men så såg jag en knapp längst ner i hörnet som stod på "on". Min hjärna registrerade inte riktigt, fattade liksom inte. Sånt händer ju inte. 

Jag ser mitt eget ansikte i filmen och blir så chockad

Therese Palm tog ut minneskortet från kameran och stoppade in det i sin dator. Hon öppnade den senaste filen, och fick en chock.

– Jag ser mitt eget ansikte i filmen och blir så chockad. Sedan tryckte jag upp några andra filer och ser mina katter vara uppe mitt i natten, och mig själv gå naken till toaletten. 

Polisanmälde sin vän

Det första samtalet gick till systern, som sa att det måste anmälas. Det andra samtalet gick till polisen, som tog anmälan och gjorde en husrannsakan hos vännen där mycket elektronik togs i beslag.

Händelsen fick sitt rättsliga efterspel, men i Therese Palms privatliv var allt ställt på ända. Hon och den före detta vännen hade varit en del i en tät bekantskapskrets. Nu ifrågasatte hon alla vänner, och i dag finns bara en del av dem kvar, de som tog ställning "och förstod vad det handlade om", enligt Therese Palm.

Från trauma till drivkraft

Hon mådde länge dåligt och kände sig inte trygg hemma. I sökandet efter något som kunde balansera tillvaron hittade hon yoga och mindfulness. Något som hon tagit ett steg längre genom att starta ett eget företag, skriva en bok om sin metod för att skapa balans och ge kurser i yoga och mindfulness. Sedan en månad tillbaka jobbar hon heltid med företaget. 

– Det känns fantastiskt. Jag jobbade ju på bank när allt det här hände och är utbildad ekonom, men det kändes så rätt, säger Therese Palm.. Det är det här jag ska göra. Hjälpa folk att få balans i vardagen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".