Ligan misstänks ha lurat eller försökt lura över 50 äldre.
Ligan misstänks ha lurat eller försökt lura över 50 äldre. Foto: Jenny Hellström/SR

Falskt barnbarn försökte lura Marianne på 30 000

Marianne, 89: Vem är det som ringer?
2:25 min

I morgon (onsdag) startar rättegången mot två män som misstänks ha lurat äldre på pengar genom att ringa upp och utge sig för att vara deras barnbarn.

– Jag frågade vem det var, hör du inte det, sa han då och då frågade jag om det var John, mitt barnbarn, ja sa han då, så berättar 89-åriga Marianne i Borås om samtalet den 6 oktober förra året.

Mannen som ringde Marianne sa att han behövde 30 000 kronor, snabbt. Han var i Ulricehamn, pengarna skulle han ha till en bil men bankomaten krånglade. Marianne, som trodde att det var hennes barnbarn, gick till banken för att ta ut pengar.

Banken anade oråd
Men på banken anade personalen oråd och hon fick rådet att be det så kallade barnbarnet att ordna en postväxel istället. När Marianne kom hem igen ringde hon upp sitt riktiga barnbarn och förstod då att mannen som ringt inte var den han utgav sig för att vara.

– Jag var skärrad efteråt det var jag, säger hon.

Men vad tänkte du om mannens röst, kände du igen den?

– Jag blev ju så hemskt överraskad, men hade jag inte blivit det hade jag kunnat tänka att han som ringde inte hade göteborgsdialekt som mitt barnbarn har, säger Marianne.

Lurat äldre på 400 000
Och på liknande sätt menar polis och åklagare att det har gått till när de två männen, 40 och 49 år gamla, från Stockholm lurade till sig över 400 000 kronor från äldre runt om i landet.

Marianne i Borås blev inte av med några pengar i slutändan, även en äldre kvinna i Ulricehamn fick samtal men inte heller hon tog ut några pengar till mannen som ringt.

Men 16 andra äldre blev lurade och imorgon startar rättegången i Norrköpings tingsrätt, de två männen står åtalade för flera fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".