AB Bostäder i Borås. Foto: Sara Johansson.
AB Bostäder i Borås. Foto: Sara Johansson.

AB Bostäder får inget stöd av migrationsministern

Migrationsminister Morgan Johansson ger inte kommunen något stöd när det gäller tvisten med Migrationsverket om bostäder till flyktingar.

Borås stads bostadsbolag AB Bostäder ligger just nu i tvist med Migrationsverket om lägenheter.

Migrationsverket hyr lägenheter för asylsökande av AB Bostäder sedan många år men det kommunala bostadsbolaget vill nu säga upp avtalet. Anledningen är att lägenheterna behövs för att Borås stad ska kunna leva upp till den nya lag från 1 mars, som innebär att alla kommuner ska ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd och erbjuda dem bostad.

AB Bostäder fick rätt i hyresnämnden men Migrationsverket har överklagat till hovrätten.

Moderata riksdagsmannen Jan Ericson från Mark har engagerat sig i frågan och tagit den vidare till ansvarig minister Morgan Johansson men när Sveriges Radio ställer frågan till honom får kommunen inget stöd.

– Migrationsverket behöver den här basplattan av boenden för asylsökande, för att har vi det så slipper vi - om det skulle komma många - att hyra andra boenden på kort tid, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Det är ju det som har varit problemet förra året, att vi har haft för liten bottenplatta så vi har fått hyra från Bert Karlsson och andra, fortsätter han.

Migrationsminister Morgan Johansson säger samtidigt att Migrationsverket lämnar cirka 40 000 platser på boenden och att kommunerna då i sin tur kan hyra dem, alternativt bygga nytt.

Men är det rimligt att Migrationsverket säger upp avtal och använder kommunala lägenheter när kommunerna behöver lägenheterna till de som har fått uppehållstillstånd?

– Jo, men då lösgörs ju andra fastigheter, de boenden man tidigare haft, och då är det upp till kommunerna att hyra dem, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".