Protesterande mentalskötare på SÄS.
1 av 2
Lilliann Jacobsson och hennes arbetskamrater på Södra Älvsborgs sjukhus, Cicki Kangru trea från höger. Foto: Mikael Olmås
Här på vuxenpsukiatrin arbetar nu ett 15-tal läkare från andra länder. Flest från ungern och Rumänien. Foto: Pär Sandin Sveriges Radio.
2 av 2
Hälften av löneförhöjningen försvinner för mentalskötarna på SÄS i Borås. Foto: Pär Sandin Sveriges Radio.
VÄSTRA GÖTALAND

Mentalskötare får bara halva höjningen

Mentalskötare: Det är fruktansvärt, bedrövligt
1:18 min

Ilskan växer bland mentalskötarna i Borås sedan Västra Götalandsregionen skurit ner deras löneförhöjning till hälften.

– Det är fruktansvärt, bedrövligt. Hade jag varit chef hade jag aldrig kunnat se min personal i ögonen efter detta, säger mentalskötaren Lillian Jacobsson, sedan hälften av hennes förväntade löneförhöjning frusit inne.

Anledningen är att Västra Götalandsregionen nekar dem det överenskomna påslaget på drygt 1000 kronor i månaden, något som många andra mentalskötare i landet får. Istället får de nöja sig med hälften.

Lönehöjningen halverades
Höjningen på 1020 kronor som förhandlades fram centralt i senaste uppgörelsen är en ersättning för spetskompetens och ska gå till undersköterskor, men också till mentalskötare som har liknande sysslor. Men inom regionen har det tolkats som att det bara är undersköterskor och vissa barnskötare som ska ha påslaget. Mentalskötarna får nöja sig med 520 kronor.

– Vi har valt att satsa på undersköterskorna och vissa barnskötare den här gången, säger regionens personaldirektör Marina Olsson till P4 Sjuhärad.

Enligt Marina Olsson har mentalskötarna har en lägre utbildningsgrad, något som gjort att de fått mindre i lönekuvertet.

– Det är kränkande särbehandling, säger Lillian Jacobsson och kollegan Cicki Kangru som båda jobbar på psykiatriska kliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

 – Vi har KBT-kompetens, motiveringskompetens och kan göra suicidbedömning. Dessutom tar vi blodprover, andra prover, gör ECT-behandlingar. Lägg till att vi har ett av vårdens farligaste jobb med inslag av hot och våld. 

Facket har inte gett sig än
Enligt fackförbundet Kommunal är inte sista ordet sagt i frågan.

– Regionen har tolkat det centrala avtalet illvilligt. Lokalt har vi misslyckats i den här förhandlingen, men vi kommer att driva frågan vidare, uppåt i förbundet och till politikerna, säger Lise-Lotte Lindblom, ordförande för Sektion Region söder på Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".