Borås stadsteater.
Borås stadsteater. Foto: Sofia Kristiansen/SR
KRIS PÅ STADSTEATERN

Fler vill göra bolag av Stadsteatern

Skådespelare: Vi får en kompetent, intresserad styrelse
1:27 min

Efter avslöjanden om mobbning, skvaller och dåligt ledarskap på Stadsteatern i Borås höjs allt fler röster om att göra den till eget bolag.

– Det är klart att en bolagsform har många fördelar. Och om vi nu är den enda teatern i landet som är förvaltningsstyrd är det ett tecken på att bolagsformen är bättre, säger Eva-Lotta Franzén, kulturchef i Borås.

Rapporten från personalkonsulterna HR AB People Management som presenterades i veckan var en skarp vidräkning med ledarskapet på Stadsteatern. Mobbing, psykningar, skvaller, informella ledare som sätter sig på tvären och otydliga chefer som bara förvärrar problemen är några av punkterna.

En åtgärd som konsulterna pekar på är just att göra stadsteatern till ett eget bolag. Liksom Eva-Lotta Franzén tror Teaterförbundets ordförande i Borås skådespelaren Lars G Svensson att det är en bra idé.

– Vi skulle kunna få en intresserad och kompetent styrelse, som är fri från den politiska styrningen vi har idag, säger han.

Men i kulturnämnden går åsikterna isär, ordföranden Sara Andersson (S) är inte övertygad om att det är rätt väg.

– Det skulle vara en enkel åtgärd att göra bolag av teatern, men jag tror inte det löser alla arbetsmiljöproblemen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".