Ulf Andersson och Margaretha Nordström bor granne med planerade bostadsområdet Björkängen.
1 av 2
Ulf Andersson och Margaretha Nordström. Foto: Mikael Olmås/SR
Hans-Åke Max (SD), Bengt Hilmersson (C) och Christer Forsmark (S) på hembesök hos protesterande grannar.
2 av 2
Hans-Åke Max (SD), Bengt Hilmersson (C) och Christer Forsmark (S) på hembesök hos protesterande grannar. Foto: Mikael Olmås
VÅRGÅRDA

Uppror mot byggplaner i Vårgårda

Granne: Vill inte ha hyresrätter inpå oss
1:24 min

Kommunstyrelsen i Vårgårda har sagt ja till att bygga det nya bostadsområdet Björkängen.

Över 400 närboende har skrivit på protestlistor mot planerna på att bygga lägenheter på ett orört grönområde mitt i Vårgårda. Och några byggplaner fanns inte när närmsta grannarna flyttade in.

– Det var absolut inte aktuellt, för man vill ju gärna vara ifred i sin trädgård. Sen får nog vi utfarten från området mitt emot oss också, säger Ulf Andersson och Margaretha Nordström som bor rätt över gatan till det planerade bostadsområdet. Politiskt är dock enigheten stor om att lägenheterna behövs, och nu har kommunstyrelsen beslutat att det blir ett nytt bostadsområde.

Vi tog med Vårgårdas kommunstyrelseledamöter Christer Forsmark (S) och Bengt Hilmersson (C) hem till paret i deras villa på Fasangatan. I hallen blir det livlig diskussion och Margareta, som gått runt hos sina grannar där alla skrivit på mot bygget, är bekymrad.

– Vi vill inte ha några hyreslägenheter mitt emot oss, ska de bygga får det bli bostadsrätter, säger hon.

Även Christer Forsmarks sambo hör till dom som protesterar och har skrivit på mot de nya lägenheterna, själv blir han något frustrerad över inställningen.

– Alla vill att vi ska utveckla och bygga i Vårgårda men ingen vill ha det där de själva bor, säger han.

Om de nya bostäderna blir hyresrätter eller bostadsrätter är fortfarande oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".