Rättegången mot barnbarns-bedragarna inleddes idag.
1 av 2
Rättegången mot barnbarns-bedragarna inleddes idag. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Anna Lander.
2 av 2
Åklagare Anna Lander. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio

Barnbarnsligans huvudmisstänkte erkänner delvis

Åklagare Anna Lander: Viktigt att motverka sådana brott
0:33 min

Den 49-årige mannen som misstänks ha varit hjärnan i den så kallade barnbarnsligan erkänner en del av brotten han anklagas för.

Nu har rättegången startat mot dom två män som misstänks ha lurat 51 äldre på hundratusentals kronor genom att påstå att de är deras barnbarn

Minns inte
Den huvudåtalade 49-åriga mannen erkänner del av brotten men minns inte alla.
Medhjälparen förnekar brott. Och han säger sig inte vetat om att pengarna han hämtat varit del av grova bedrägerier

Den åtalade 49-åriga mannen tidigare dömts av Hudiksvalls tingsrätt till närmare fyra års fängelse för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri mot ett flertal äldre.

Yrkar på långt straff
När åklagaren Anna Lander inledde sin sakframställan tog hon upp att 49-åringen också dömts för liknande brott även i Finland.

Hon menar att det bör bli långa fängelsestraff för de två åtalade männen baserat på deras sätt att lura av äldre personer pengar genom att utge sig för att vara deras barnbarn, säger Anna Lander.

– Det är väldigt förslaget att ge sig på en grupp människor som är äldre och som kanske inte har samma möjligheter att inse vad det är som sker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".