Therese Hård veterinär står framfrör bilen där en gepard finns bakom en nätdörr.
1 av 2
Therese Hård, veterinär på Borås Djurpark ser till att tre geparder fraktas iväg lugnt och säkert till djurparken i England. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
gepard i bil som ska transportera den till djurpark i England.
2 av 2
Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio

Boråsgeparder ska hitta kärleken i England

Veterinär: Lejon är mycket mer promiskuösa
1:39 min

Idag skickades tre geparder från djurparken iväg. De ska flyttas till England och två andra ska komma hit. P4 Sjuhärad var med för att vinka av dem.

De tre gepardhonorna skickas iväg som del i ett utbyte för att förhindra inavel bland hotade djurarter vilket geparden är, berättar veterinären Therese Hård. 

– Inavel leder oundvikligen till en rad sjukdomstillstånd som man till varje pris vill undvika. 

Nu ska de därför åka bil till en djurpark i Devon i Storbritannien. Därefter kommer två honor att få flytta därifrån till Borås. Inför resan har geparderna fått vänja sig vid burarna, men lite stressade blir de ändå. 

– Jo, men det blir nästan alla djur. Djur gillar inte att åka bil. Men fördelen här är att de tränats till att gå in i lådorna och de har redan ätit upp sitt kött. Det är ett bra tecken, förklarar Therese Hård.

Men när bytet har skett tar det svåra arbete vid för att få dem att vilja para sig. Vilket inte är så självklart eftersom geparder är väldigt kräsna med vem de gillar, berättar Therese Hård och beskriver i ljudklippet hur det går till för att få två geparder att bli kära i varandra. 

Se när geparderna lastas i filmen på Facebook

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".