AB Bostäder i Borås. Foto: Sara Johansson.
1 av 2
AB Bostäder i Borås. Foto: Sara Johansson.
Madeleine Carlsson på AB Bostäder har hand om uthyrning på bolaget.
2 av 2
Madeleine Carlsson på AB Bostäder har hand om uthyrning på bolaget. Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Byten ska lösa trångboddhet

AB Bostäder: Bor 16-17 personer i en tvåa
2:20 min

Många familjer bor trångt i Borås idag. Med en ny bytesmarknad hoppas kommunens bostadsbolag lösa en del av problemen.

Trångboddheten är ett problem i många städer, grunden är bostadsbristen. För femton år sedan hade kommunala AB Bostäder i Borås många lediga lägenheter, idag är det tvärtom. Bostadskön är lång, hela 30 000 personer är registrerade i AB Bostäders kö.

Och det finns flera exempel där många samsas om ett begränsat utrymme, säger Madeleine Carlsson som ansvarar för uthyrningen på bolaget.

– Vi har många familjer som bor upp emot 16-17 personer i en tvåa, säger hon.

Trångboddhet problematiskt
Men så många personer i en lägenhet, som egentligen är avsedd för två eller tre, innebär såklart problem. Dels den uppenbara påfrestningen för de som bor så men också andra problem.

– Våra lägenheter är ju inte dimensionerade att klara så många människor, ventilation påverkas, när man lagar mat och så vidare, säger Madeleine Carlsson.

Samtidigt finns den andra ytterligheten, ensamstående personer som bor stort, och som vill ha en mindre lägenhet av flera skäl.

Nästa år startar AB Bostäder en ny tjänst med en bytesmarknad för att koppla ihop personer som vill byta lägenhet med varandra.

Bytessugna får vänta
I dagsläget har den som redan hyr en lägenhet av AB Bostäder inte förtur för att få en större, eller mindre - det är den långa kön som gäller och Madeleine Carlsson tror att bytesmarknaden kommer att göra skillnad.

– Vi vet ju att det är ett jätteproblem, familjerna ökar i storlek, livssituationen förändras, man måste kunna förändra även sin boendesituation, så det blir en större service för våra hyresgäster om de kan byta sinsemellan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".