Tv-serien Skam riktar sig till norska tonåringar.
1 av 3
Tv-serien Skam har blivit en stor succé. Foto: Pressbild.
Genom sms-konversationer går det att följa karaktärerna i SKAM. Foto: NRK
2 av 3
Genom sms-konversationer går det att följa karaktärerna i SKAM. Foto: NRK
Fyra gymnasieelever på Viskastrand som älskar tv-serien Skam.
3 av 3
Nelly kallo, Tina Golob, Ingrid Aleixo och Tuva Arvidsson på Viskastrand som älskar tv-serien Skam. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio

Därför får Skam svenska ungdomar att tänka på norska

Gymnasieelev: Jag visste inte att jag kunde förstå norska
1:24 min

Norska tv-serien Skam gör succé och ikväll visas tredje säsongens sista avsnitt. Svenska ungdomar sägs ha börjat både tänka och prata på norska tack vare serien.

Norska tv-serien Skam började visas hösten 2015 och blev snabbt en succé. Och inte bara bland målgruppen norska ungdomar. En stor del av trafiken till NRK:s sajt kom från Danmark och andra länder.

Nyligen släpptes säsong 1 och 2 på SVT play och det har ökat på intresset för serien i Sverige. De flesta hardcore-fans i Sverige följer den på NRK där den går att ses med norsk text. 

– Jag visste inte att jag kunde förstå norska innan jag började titta på serien, säger Ingrid Aleixo som går i årskurs 3 på Viskastrandsgymnasiet i Borås.

– Det är många ord och uttryck som man aldrig hört innan men som man nu förstår. Som är gå på vors till exempel, säger Tuva Arvidsson som också är gymnasielev på Viskastrand.  

Vors betyder ungefär förfest på svenska. Även uttryck som drittsekk (skitstövel) och kosegruppa (trivselgrupp) är ord svenska ungdomar nu ibland slänger sig med. 

Nyligen prisades Skam av Föreningen Norden som gav serien sitt språkpris för sin förmåga att engagera unga tittare i hela Norden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".