Anders Skeppstedt och en vägglus.
1 av 2
Anders Skeppstedt och en vägglus. Foto: Robin Haldert/TT, Anton Svensson/Sveriges Radio
vägglöss
2 av 2
Foto: Robin Haldert / TT
VÄSTRA GÖTALAND

Vägglöss ökar i regionen

Anders Skeppstedt: Ha resväskan i badkaret
1:38 min

Saneringen av vägglöss ökar kraftigt i Västra Götaland. På drygt ett år har antalet saneringsuppdrag varit nästan 2000 stycken för Anticimex i regionen.

Saneringar av vägglöss har under de senaste året ökat med 29 procent i Västra Götaland visar en rapport som Anticimex har tagit fram. Totalt genomfördes 1922 sanneringar under årets första 11 månader i regionen. Anders Skeppstedt som är platsansvarig för Anticimex i Borås tror det kan finnas flera förklaringar till varför.

– Vi åker längre bort idag, vi reser mer och oftare, längre bort från Sverige, till Asien och så vidare där det varit problem en längre tid med vägglöss. I många fall får resenären med sig vägglössen i resväskan, säger Anders Skeppstedt. 

Under julhelgen reser svenskar mer, och därmed ökar risken att få med sig vägglöss i packningen. Men det finns metoder för att undvika att lössen hittar till resväskan.

– Ställ väskan så långt ifrån sängen som möjligt, kanske till och med i badkaret om det finns på hotellrummet. Att tvätta kläderna i 60 grader eller att lägga plaggen i frysen är helt klart ett bra alternativ, säger Anders Skeppstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".