Andreas Leandersson Joel Jacobsson
Andreas Leandersson tillsammans med kollegan Joel Jacobsson. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
BORÅS.

Elektriska julljus kan vara brandrisk

Brandingenjör: Komplettera med brandvarnare i sovrummet
1:23 min

December är årets brandfarligaste månad och räddningstjänsten får rycka ut betydligt fler gånger i december än övriga månader. Det är inte bara stearinljusen som är brandrisker i hemmet.

December är med sina ljus, dekorationer och matlagning årets mest brandfarliga månad. Även elektriska ljus kan vara en brandrisk i hemmet, men brandingenjören

Andreas Leandersson har svårt att tro att det skulle innebära stora risker att ha julbelysningen framme, däremot finns det andra brandrisker i hemmet utöver stearinljusen att tänka på.

– Förr var det inte lika vanligt att man hade elektrisk utrustning i sovrummet. Nu för tiden har man mobil- och datorladdare i sovrummet så komplettera gärna med en brandvarnare i sovrummet, säger Andreas Leandersson.

Under jultiden gäller det att ha extra koll på tända ljus och elektrisk belysning och det finns flera olika hjälpmedel för att göra det extra säkert nu i jul.

– En timer går att ha på all utrustning om man är nervös att man glömmer spis och så vidare, och ett ljus behöver man inte släcka om man inte tänt det, säger Andreas Leandersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".