Frida Bergström och epilepsihunden Dexter
1 av 2
Foto: Niclas Odengård/Sveriges Radio
Frida Bergström och hennes epilepesihund Dexter
2 av 2
Tack vare att epilepsihunden Dexter kan hämta hjälp ifall matte Frida Bergström får ett anfall kan hon göra saker på egen hand. Foto: Niclas Odengård/Sveriges Radio
VISKAFORS

Epilepsihunden Dexter ger Frida frihet

Matte: Dexter nosade på diplomet
0:59 min

I fredags utsågs epilepsihunden Dexter till Årets djurhjälte. För cp-skadade Frida Bergström från Viskafors är hunden livsavgörande - på flera sätt.

I fredags utsågs epilepsihunden Dexter till Årets djurhjälte på Svenska hjältargalan i TV4. Han och matte fick kliva upp på scenen på Cirkus i Stockholm och ta emot priset tillsammans.

– Jag tyckte det var underbart och Dexter viftade på svansen och var glad han med, berättar Dexters matte Frida Bergström från Viskafors.

Flera hjärnhinneinflammationer har gett bland annat gett Frida epilepsi, och hon får flera anfall om dagen. Tack vare Dexter, som är certifierad epilepsihund, kan hon snabbt få hjälp vid ett anfall.

Hunden känner på lukten när Frida är på väg att få ett anfall och varnar henne genom att till exempel vifta på svansen och buffa på henne.
Dexter kan även hämta hjälp, och har därför en "jacka" på sig med medicin och all information om hur man kan hjälpa till. 

Dexters talang är mycket ovanlig och belönades därför med en utmärkelse, Årets djurhjälte på Svenska hjältar-galan i TV4

– Jag tycker det är viktigt att visa för världen att epilepsi inte är något att vara rädd för, säger Frida Bergström. 

P4 Sjuhärads reportage om epilepsihunden Dexter i början av året fick stort genomslag, det kan du lyssna på här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".