Bengt Engberg AB Bostäder i Borås  Foto: Jenny Hellstöm P4 Sjuhärad
Bengt Engberg AB Bostäder i Borås Foto: Jenny Hellstöm P4 Sjuhärad
BOSTAD

AB Bostäder försöker stoppa fusk med svarta lägenheter

AB Bostäder: En olycklig utveckling
2:36 min

AB Bostäder i Borås har förstärkt sin organisation för att stoppa fusket med svarta lägenheter. Problemet har ökat och under 2016 har bolaget upptäckt 90 misstänkta fall av fusk.

De flyktingar som P4 Sjuhärad talat med har vittnat om att de betalat mellan 10.000 och 40.000 kronor för att ens få tillgång till att hyra en bostad. Det rör sig om hyreslägenheter hus både privata fastighetsägare och det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder.

 – Det är förfärligt, en olycklig utveckling som är kopplad till bostadsbristen, säger Bengt Engberg tillfällig vd för AB Bostäder.

Problemet med att någon står som hyresgäst men inte själv bor i lägenheten utan hyr ut den olagligt är ett växande problem. Under 2016 så har AB Bostäder uppmärksammat 90 fall av misstänkt fusk. I 20 fall har lägenheterna kunnat komma ut på marknaden till bostads kön. Samtidigt finns ett mörkertal. AB Bostäder jobbar allt mer aktivt med att komma åt problemet.

– Vi vet om att det ökar och vi måste anpassa vår organisation, säger Bengt Engberg. 

Hör om den hemliga specialgrupp inom AB bostäder som jagar fuskarna! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".