Helena Gillberg och dottern Rut.
Helena Gillberg och dottern Rut. Foto: Privat.
MORGONGÄSTEN

Lilla Rut lever med cancer sedan flera år

Helena Gillberg: Cancerbeskedet var en chock
1:04 min

Rut var ett år och tre månader då hon diagnostiserades med leukemi. Mamma Helena Gillberg bloggade om tillvaron, och nu skriver hon för Barncancerfondens hemsida.

Rut var ovanligt trött, kunde somna på väg till inskolningen på förskolan trots att hon sovit hela natten och fick dessutom lätt blåmärken. Först ville föräldrarna tro att det var normalt, att tröttheten berodde på inskolningen och den nya förskolemiljön. Men efter ett samtal till sjukvårdsrådgivningen blev det allvar, familjen åkte till barnakuten i Borås, fick beskedet att det var något fel med Ruts blod och skickades sedan direkt till Göteborg för vård.

– Det rasar ju då, även om man varit orolig så släpper allt och man förstår inte vad som ska hända nu, säger Helena Gillberg. Allting blir så nattsvart, man vet ju inte så mycket om olika cancerdiagnoser heller, utan det är bara svart.

Livet hemma

Nu är Rut mer än halvvägs genom sin behandling, mår efter omständigheterna bra och bor hemma med familjen. De strävar efter ett så normalt liv som möjligt, men rädslan för att Rut, med sitt nedsatta immunförsvar, ska få en bakterieinfektion finns alltid där.

När familjen var på sjukhuset i Göteborg började Helena Gillberg skriva ett dagboksinlägg på datorn över vad som hände. Samtidigt hörde många av sig och ville veta hur det gick för dem. Då föddes idén om att starta en blogg, som ett enkelt sätt att skriva för de närmaste, i stället för att behöva berätta samma saker om och om igen för olika personer.

Självterapi

Det var också terapeutiskt att få uttrycka sig kring det familjen gick igenom.

– Det var terapeutiskt för mig, men det var också tanken att det kan bli Ruts bok när hon blir äldre och inte minns det här, säger Helena Gillberg. Till en början ville jag bara nå ut till de närmaste, men ju mer man är i den här världen så inser man hur viktigt det är att väcka medvetenhet om det här. Det är inte bara sånt som händer andra, du kan vakna upp i morgon och så är det ditt barn som är sjukt.

Helena Gillberg bloggar nu även för Cancerfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".