Henry Sandahl
1 av 2
Missnöjespolitikern Henry Sandahl har en mjukare sida. Foto: Mikael Olmås/Sveriges Radio
Två glada män dansar och skrattar med cocktailglas i händerna.
2 av 2
Rysslands president, kommunisten Leonid Brezhnev och USA:s president republikanen Richard Nixon. Foto: Charles Tasnadi/AP Photo
#bästaovän

Julserien: Henry + Margareta = sant

Henry Sandahl: Hon gillar mina mockatårtor
2:07 min

Med svada och läcker mockatårta har Markbygdspartiets karismatiske ledare Henry Sandahl charmat sin "Bästa ovän" moderaten Margareta Lövgren.

– Margareta är en politiker som säger vad hon tycker och det uppskattar jag, säger Henry Sandahl, stridbar ledare för lilla lokala Markbygdspartiet med tre ledamöter i Marks kommunfullmäktige.

Närmare 30 år har de känt varann och suttit i flera nämnder tillsammans. Politiskt står de inte heller på ljusårs avstånd men umgåtts privat har de inte.

– Jag har faktiskt varit hemma hos henne en gång för länge sen, var det nu var, det går väl att ta reda på, säger Henry Sandahl.

Margareta Lövgren bor i Tostared och har numera lagt politiken bakom sig, det är ett år sen hon slutade.

– Jag trodde att jag skulle längta tillbaka men det gör jag inte. Jag tar dagen som den kommer, rycker in med småjobb åt grannarna och har lite konsultuppdrag, det känns jättebra, säger hon.

Med Henry Sandahl har hon tampats många gånger genom åren, men också låtit sig bestickas.

– Hon kanske inte tyckte som jag, men hon gillade mina mockatårtor, säger han om sin något okända sida, att han bakar mockatårtor på fritiden.

– Jag bjuder hela kommunstyrelsen med jämna mellanrum; ingen kommer undan mina mockatårtor, eller min politik.

I ljudklippet hör du Margareta Lövgrens reaktion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".