En porträttbild på Catherine Batmanghelich, till höger i bild. Väggen bakom är vit, till vänster syns ett tidningsställ på väggen.
Catherine Batmanghelich har själv utbildat sig i godman- och förvaltarskap för att bli systerns förvaltare men har hittills inte kunnat bli det. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
ULRICEHAMN

Hälften av sjuka systerns hemresor sparas bort

Catherine Batmangelich: Vi är oroliga för henne
0:31 min

Catherine Batmanghelichs sjuka syster har inte längre samma möjligheter att besöka familjen. Trots att Catherine är anhörig känner hon sig maktlös.

Catherine Batmanghelichs syster har autism och microcefali (född med för liten hjärna) och har därför en förvaltare. Hon har i runt 20 år rest var femte helg från sitt hem i Ulricehamn till Göteborg för att umgås med familjen.

Efter att systern fick en ny förvaltare har resorna plötsligt förändrats och hon kan inte komma till Göteborg lika ofta. Istället ska familjen åka mer till Ulricehamn.

– Där kan vi inte umgås med henne på samma sätt som när hon är i Göteborg. Här är det mer som att vi lever ett liv med henne, hon är här i tre dagar. I Ulricehamn kan vi bara vara ett par timmar, säger Catherine Batmanghelich.

Infekterad relation
När familjen är i Ulricehamn så måste personalen finnas vid systerns sida. Catherine Batmanghelich och familjen har en komplicerad relation till personalen och hon säger att de känner sig övervakade när de är där.

Vi har tappat tilltron till personalstyrkan i Ulricehamn

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med den nya förvaltaren som låter sig intervjuas men vill vara anonym.

– Det är främst en kostnadsfråga, säger förvaltaren som fick uppdraget för några månader sedan.

Vill betala själva
Familjen har erbjudit sig att stå för kostnaden för resorna till Göteborg, men än så länge har de inte fått igenom det.

– Beslutet togs tidigt i uppdraget och jag hade inte all information då. Men det är möjligt, det får vi diskutera igen, säger förvaltaren.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med överförmyndaren i Ulricehamn som inte kan svara på frågor om fallet på grund av sekretess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".