Till vänster i bild Tony Einarsson iförd gul reflexjacka, till höger Mia Einarsson, de står utomhus med frostigt gräs och björkar i bakgrunden.
1 av 2
Tony Einarsson och Mia Einarsson är överrens - dottern behöver stöd hos pappan. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
MARK

Pappan vädjar om att få hjälp med dottern

Tony Einarsson: Jag kan inte leva utan henne
1:06 min

Tony Einarsson klarar inte av att tillgodose dotterns behov när hon är hos honom. För att inte mista henne väntar han på att få en diagnos bekräftad för att få hjälp.

Tony och Mia Einarsson från Rydal är skilda sedan 2012. Deras dotter har adhd, tourettes och drag av autism. Hon bor hos mamman men är hos pappan fredag till lördag. Det hon behöver är tydliga rutiner och struktur.

– Det fungerar inte alls hos mig. Jag är en virvelvind, hon är en virvelvind så strukturer det går åt skogen hela tiden, säger Tony Einarsson.

Anledningen är att han förmodligen har adhd själv, han väntar på en utredning. Med en diagnos så hoppas han det ska bli lättare att få hjälp med dottern.

Hoppas på individuell lösning
Dottern är beviljad LSS-stöd och inom det hoppas föräldrarna få avlösning i hemmet hos pappan. De har bett om 8 - 10 timmar i månaden, att någon kommer dit och hjälper till samt följer med på någon utflykt då och då. Men Marks kommun nekar. Det går emot deras riktlinjer och det finns inte resurser är beskedet de får. 

Vill inte mista kontakten
Normalt handlar avlösarservice om att föräldern inte är med, i det här fallet hoppas föräldrarna att det går att göra en individuell anpassning. Dottern själv har bett om det eftersom hon gärna vill vara hos pappan.

– Det finns inget bättre än pappa. Hon ringer honom på morgonen, hon ringer på kvällen och kollar hur dagen varit och säger god natt. Hon har bett att få stöd i den här situationen för hon vill inte mista pappa, säger Mia Einarsson. 

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med handläggare på kommunen men de kan inte uttala sig i fallet på grund av sekretess. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".