Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart: Ingen folkomröstning i Borås

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 15.56
Tvådelad bild: Till vänster Borås kommunfullmäktige håller sammanträde. Till höger tre personer lämnar fram en stor vit låda med namnunderskrifter.

Det blev som väntat ingen folkomröstning i Borås om att avbryta planerna på att bygga ett kongresshus. Det beslutade kommunfullmäktige ikväll.

Beslutet avgjordes med en omröstning med siffrorna 60 mot och 13 för.

Därmed är en segdragen protest till ända och arbetet med kongresshuset kan fortsätta som planerat. 

Mångårig protest
Det var redan 2014 som ett enigt kommunfullmäktige klubbade igenom att satsa 200 miljoner kronor på att bygga om Folkets hus i Borås till ett kongresscenter. Men redan innan det hade röster höjts emot förslaget.

Motståndarna tycker bland annat att satsningen är för kostsam och att kommunala skattepengar ska gå till kommunens kärnverksamhet.

Ja-sidan, däribland de högsta politikerna i Borås men även många från näringslivet, ser investeringen som en satsning som kommer att gynna stan som helhet. Dessutom framhäver de att Folkets hus ändå behöver en omfattande renovering. 

Ogiltiga namnunderskrifter
I höstas tog KD:s ordförande i Borås, Niklas Arvidsson, tillsammans med Liberalen Marcus Nielsen initiativ till en namninsamling för en folkomröstning. I november lämnades namnlistorna med 10 000 namn in till Borås Stad.

Efter att Stadskansliet granskat protestlistorna kom kansliet fram till att endast 8 274 namnunderskrifter var godkända, vilket formellt sett är för få för att leda till en folkomröstning. Det saknades cirka 200 namn, då det krävs att 10 procent av kommunens röstberättigade invånare skriver under.

Men det folkliga engagemanget emot kongresshuset är som sagt stort, och politikerna i Borås har därför ändå öppnat för att åtminstone rösta om man ska gå med på en folkomröstning och det är det som fullmäktigeledamöterna hade att ta ställning till ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".