Polisen Thomas Andersson står tillsammans med båtägare Per-Olof Karlsson nere vid bryggan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Polisen Thomas Andersson står tillsammans med båtägare. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
VÄSTRA GÖTALAND

Båtstölderna ökar - nu krävs nya tag mot tjuvarna

Polisen: Tjuven ska känna, nej fasen
1:13 min

Antalet båtstölder i Västra Götaland har ökat igen. Projektet med att starta båtsamverkan vid båtplatser och i hamnar har tidigare gjort att man kunnat se en nedgång i statistiken men nu ökar antalet anmälningar igen.

Färska siffror som P4 Sjuhärad tagit fram visar att stölderna ökar något. Det ser olika ut i området i Göteborg, Bohuslän och Halland sker ökningen men det har anmälts färre stölder i insjöarna i Sjuhärad och Skaraborg.

Båtsamverkan har funnits i tre år och innebär att båtägarna själva ska hjälpas åt att ha koll och också visa eventuella tjuvar att det finns de som håller ögonen på båtarna. Det finns också en aktiv facebooksida där det sprids information kring stölder som kan vara viktiga för båtägare.

– Det är en ökning men vi ligger långt under de nivåerna på ökning som sker i  övriga Sverige, säger polisen Thomas Andersson som är samordnare för Båtsamverkan.

Han menar att  man nu kan se att båtägare kanske har slappnat av lite eftersom stölderna tidigare minskat. Det är viktigt att behålla engagemanget menar han.

– Tjuven ska känna att här är de på sin vakt, det är ingen idé, säger Thomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".