Julmat.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Traditionerna på julbordet förändras

Rasmus Blom: Vi tar bort, lägger till och hottar up
1:29 min

Tradition i all ära men julbordet är i ständig förändring. Rasmus Blom märker att gäster börjar fråga efter nya saker.

Kalvsyltan och risgrynsgröten (i form av ris á la Malta) är bland det äldsta och mest traditionsenliga som kan hittas på Rasmus Bloms julborg i dag. Men många av de äldre sakerna försvinner till förmån för mer moderna inslag.

– Vi har tagit bort rullsyltan. Den är en sådan grej som bara varit tradition, färre och färre plockar den. Vi har tagit in lammfiol, svartrökt karré och vi laborerar med patén istället för att bara ha vanlig pastej som alltid, säger Rasmus Blom.

En annan stark tradition för många är julskinkan. Den kan dateras ända tillbaka till 1600-talet och det var då först och främst de rika som kunde ha det på bordet. Då användes dessutom grisen på ett annat sätt. 

– Då hade man grisfötterna, huvudet, man gjorde doppespad, man tog till vara på hela grisen. 

Rasmus Blom tror att den ekonomiska biten är en bidragande faktor till varför julbordet förändras.

– I dag har vi det bättre ställt och råd att inte använda hela grisen. Det följer med i traditionerna på hur vi äter. Man kan plocka in mer och mer vilt, fisk och skaldjur. Och det går inte att ha hur mycket som helst, då måste vissa saker tas bort när man väver in fler och fler saker.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".