Peter Ström.
Peter Ström är utredningsbefäl för Polisen i Borås. Foto: Lotta Löfgren, Anton Svensson/Sveriges Radio
SJUHÄRAD

Högsäsong för villainbrott under jul

Polis: Städa inte undan ute på tomten
1:25 min

Två villainbrott upptäcktes i Kinna under julaftonsaftonskvällen. Så här års när husen står tomma så ökar inbrotten.

Två villainbrott upptäcktes i två fastigheter nära varandra i Kinna under julaftonskvällen, vilket gör att polisen misstänker att det kan vara samma gärningsmän. I den ena villan ska smycken ha stulits och i det andra fallet är det än så länge oklart vad som tagits. 

Många reser bort över jul och de tomma husen innebär högsäsong för inbrottstjuvar. Generellt ökar inbrotten under årets mörkaste månader och speciellt under jul och nyår. 

– Via fönster och altandörrar tar sig inbrottstjuven in, ofta på baksidan där de inte syns, säger Peter Ström som är utredningsbefäl för Polisen i Borås.

Ska se bebott ut
En timer till lamporna är oftast inte tillräckligt för att skrämma bort inbrottstjuven, men det finns enkla knep att ta till.

– Försök att få huset att se bebott ut, städa inte undan ute på tomten när man åker iväg, be grannen ställa bilen på uppfarten, säger Peter Ström.

Blir inte hus säkrare med bättre dörrar och larm?

–Jo det är jättebra med larm och säkrare lås, men tjuven tar sig in ändå om de tycker det är värt det, säger Peter Ström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".