Biografvaktmästare står i kiosk
1 av 2
Roland Käck äger K-märkta Saga-biografen i Herrljunga. Foto: Thomas Jokiniemi/Sveriges Radio
Biografen Saga i Herrljunga.
2 av 2
Biografen öppnade 1928 och den är i dag K-märkt.
HERRLJUNGA

Höjd biomoms drabbar småbiografer

"Vi kan ju inte lägga oss ner och dö"
1:11 min

Från årsskiftet höjs momsen på biobiljetter från sex procent till 25 procent. Något som drabbar småbiograferna, bland annat Roland Käcks biograf i Herrljunga.

– Vi har digitaliserat och satsat på ny ljudutrustning för några år sedan, vi kan inte bara lägga oss ner och dö, säger Roland Käck som driver den K-märkta Saga-biografen i Herrljunga.  

Saga-biografen på Storgatan i centrala Herrljunga öppnade redan 1928 och är idag K-märkt. Sedan tio år tillbaka ägs och drivs den av Roland Käck och hans dotter. Verksamheten är småskalig, idag har han bara högst fem filmvisningar i veckan, på så sätt slipper han att betala en särskild biografavgift.

Efter årsskiftet sker framförallt två förändringar: Biografavgiften försvinner och momsen på biobiljetter höjs från sex till 25 procent. Roland räknar med att han kommer att tvingas höja biljettpriset med runt en tia, vilket kan göra att han tappar en och annan biobesökare. Samtidigt kommer han efter årsskiftet kunna visa fler filmer eftersom biografavgiften tas bort. 

– Jag hoppas vi klarar oss, vi kan nog hitta nya saker att visa på den vita duken, det händer ju mycket inom den digitala världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".