Bo Kjellson vd på Borås djurpark har vinterjacka på sig. I bakgrunden skymtar parkens geparder.
1 av 2
Bo Kjellson är vd på Borås djurpark. Foto: Borås djurpark
gepard i bil som ska transportera den till djurpark i England.
2 av 2
Geparderna på Borås djurpark ingår i ett internationellt avelsprogram för att skydda arten. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio

Geparden nära utrotning – så gör Borås djurpark för att skydda arten

"Vi har två syften att hålla geparder i djurparken"
1:07 min

Det finns drygt 7 000 geparder kvar i världen. Det visar en rapport. Men Borås Djurpark gör sitt för att arten ska skyddas och bevaras.

Det är Proceeding of the National Academy of Sciences som publicerar rapporten som visar att det endast finns 7 100 geparder kvar i världen. I Zambia har gepardpopulationen minskat från 1 200 djur till 170 på 16 år och i Asien är geparden i princip utrotad. Borås djuparks vd Bo Kjellson är inte förvånad över läget.

– Detta är någonting som vi känt till väldigt länge och som vi har arbetat med under en lång tid. Vi jobbar med att få fram livskraftig gepardpopulation i djurparker som en reserv för framtiden, samtidigt som vill bidra med hjälp till de vilda geparderna, säger Bo Kjellson. 

Djuren vi har här är ambassadörer för arten.

Gepardernas habitat minskar
Bidragande anledningar till att gepardbeståndet minskat kan enligt Bo Kjellson dels bero på illegal jakt och dels att gepardens livsmiljö förändrats genom exempelvis ökad plantering. Därför ingår Borås djurparks geparder i ett internationellt avelsprogram.

– Målet med det här avelsprogrammet är att hålla en så frisk population av geparder i djurparken som möjligtvis går, för att kanske en dag sätta ut geparder, säger Bo Kjellson.

Arbetar med utbyte 
Tidigare i december kunde P4 Sjuhärad rapportera att tre Boråsgeparder skulle skickas till England som en del i ett utbyte för att minska inavel. Från den här djurparken kom sedan två andra gepardhonor tillbaka till Borås.

– De fick vi tack vare att vi lyckats så bra. Vi anses vara duktiga på gepardavel. Vi har en fantastiskt bra personal, säger Bo Kjellson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".