Polishuset i Borås. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Foto: Sofia Kristiansen/SR

Polisoro när stadsdelskontoret flyttar från Hässleholmen

Polisen: Kan få katastrofala följder
2:14 min

Borås stads stora omorganisation innebär att stadsdelskontoret flyttar från Hässleholmen, och det är något som oroar polisen.

– Är det så att medborgarna inte söker den hjälp eller det stöd de behöver på grund av att det är för långt bort, exempelvis socialt stöd, om man inte tar det kan det leda till katastrofala följder, säger Anders Cronehag, kommunpolis i Borås.

Omorganisationen av Borås stads förvaltningar är efterlängtad på många håll. Syftet är bland annat att få en mer rättvis fördelning av resurserna, det ska inte spela någon roll var man bor i kommunen.

Men omorganisationen innebär också flera fysiska förändringar. Ett exempel är att stadsdel Östers kontor, som idag ligger på Hässleholmen, avvecklas.

Här jobbar kommunens tjänstemän med socialtjänst för barn och familjer och äldreomsorg med mera. Men att kontoret försvinner oroar polisen.

P4 Sjuhärad pratar med flera poliser som jobbar i området och även kommunpolisen Anders Cronehag.

Närhet till stöd viktig i utsatt område
En nackdel är att närheten till stöd och hjälp för de som bor på Hässleholmen försvinner, menar polisen.

– Vi har fört diskussioner kring det här och även från kommunalt håll finns en oro för att närhetsprincipen förändras, säger Anders Cronehag.

Är närhetsprincipen viktigare på Hässleholmen än på andra ställen?

– Jag tror att den är viktigare i de utsatta områdena, säger Anders Cronehag.

En annan del är att kommunkontoret också innebär att det rör sig fler människor i området, på kontoret jobbar mellan 80-90 personer.

– Ju fler människor som rör sig i ett område, desto tryggare är det, menar Anders Cronehag.

Politiker ser också risker
Ida Legnemark, Vänsterpartist och ordförande i Stadsdel Öster, medger att det finns en risk att den lokala förankringen förloras och att det ställer höga krav på kommunen att ändå se till att det finns service för invånarna, exempelvis tänker man sig extra satsningar på biblioteket och fritidsgården - som ju ändå blir kvar.

Nyligen tecknade polisen ett så kallat medborgarlöfte med kommunen för att jobba mot kriminella gäng på Hässleholmen och Hulta.

– Det kan kanske tyckas lite motsägelsefullt men vi får se var det här tar vägen, men naturligtvis hade vi sett att de hade varit kvar, och vi ser också att det finns fördelar med facknämnderna som blir i och med omorganisationen, säger Anders Cronehag, kommunpolis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".