Räddningstjänsten sätter upp ett tält för provtagning och analysering av det misstänkta pulvret.
Försändelserna med pulver till tingsrätten orsakade stort pådrag med utrymning och avspärrning. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
PULVERATTACKEN

Åklagaren: Hon kan inte ha skickat breven

Misstankarna mot den 60-åriga kvinna, som suttit häktad för att ha skickat brev med pulver till tingsrätten i Borås, har minskat betydligt och kvinnan är försatt på fri fot

– Misstankarna mot henne har försvagats, det är omständigheterna kring breven som gör det, säger Karl-Erik Esbo, åklagare vid åklagarkammaren i Göteborg.

Den 22 december släpptes den 60-åriga kvinna, som suttit häktad, på fri fot. Kvinnan är fortfarande misstänkt, rubriceringen är grovt olaga hot.

Det var den 28 november som Borås Tingsrätt, polishuset i Borås samt Svenljunga kommunhus fick ta emot försändelser med pulver i. Samtliga byggnader stängdes av och det hela ledde till ett mycket stort pådrag.

Pulvret visade sig vara ofarligt chokladpulver.

Ganska omgående greps den 60-åriga kvinnan, som bor i en kommun i Sjuhärad, som misstänkt. Hon är fortfarande misstänkt men misstankarna har försvagats. Enligt åklagare Karl-Erik Esbo är det omständigheterna kring breven som gör det.

– Hon har inte haft möjlighet att skicka breven helt enkelt, säger han.

Försändelserna analyseras men svar på om det finns fingeravtryck eller DNA har polis och åklagare inte fått ännu.

Om misstankarna mot kvinnan försvagats, är någon annan utöver henne misstänkt?

– Vi har ingen annan som är skäligen misstänkt, säger Karl-Erik Esbo, åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".