Person sitter framför en datorskärm
1 av 2
Synfel gör det svårt att läsa och ta del av innehåll på sociala medier. Foto: Niclas Odengård/Sveriges Radio
Dan Andersson använder sig av ett skärmläsningsprogram när han surfar runt på internet. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
2 av 2
Synskadade kan använda skärmläsningsprogram när de surfar runt på internet. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Svårt att surfa på nätet i blindo

Andreas Kettelhoit är synskadad
1:04 min

Sociala medier är en del av vår vardag, och nu under helgerna skickas de flesta hälsningarna den vägen. Hur fungerar det när man är synskadad?

Andreas Kettelhoit har nedsatt syn. I arbetet sitter han i ett mörktlagt rum för att det göra det lättare för ögonen att orka med. Det finns verktyg och hjälpmedel att ta till för de som är synskadade, men det är inte alltid dem fungerar så bra. 

– Problemet är bilder som innehåller text i bilden. Där finns inga möjligheter för en blind person att läsa med punkt eller tal, säger Andreas Kettelhoit.

Som exempel tittar vi på P4 Sjuhärads facebookflöde och även där kan det vara svårt att ta till sig allt konstaterar vi. Bland annat hittar vi en bild med mycket text i olika storlek och stil. 

– Även om man ser bra kan en sådan bild vara jobbig. Visserligen är det textat, men orden står huller om buller, säger Andreas Kettelhoit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".