Monica Hjelmgren, verksamhetschef på akutkliniken på SÄS i Borås. Foto: Melissa Gustafsson.
1 av 2
Monica Hjelmgren, verksamhetschef på akutkliniken på SÄS i Borås. Foto: Melissa Gustafsson / Sveriges Radio
Akuten på Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Akuten på Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: P4 Sjuhärad.
BORÅS

Rekordmånga söker till akuten på SÄS

Verksamhetschef: Jag är bekymrad
2:21 min

Det har varit hårt tryck på akuten på SÄS under hela 2016. Det här året kan ses som något av ett rekordår. Oftast skickas patienter till SÄS i onödan.

Ända sedan 2009 har antalet patienter ökat med cirka tusen per år och 2016 slår alla rekord. I våras började man märka att fler och fler sökte sig till akuten och nu ser man att det ungefär 3 000 flera patienter i år än förra året. 

– Man har ju rätt att välja vart man vill åka. Det här får vi titta på. Bland annat har man stängt i Alingsås en timme tidigare än innan, det tror jag kan ha påverkat, säger Monica Hjelmgren som är verksamhetschef för akuten på Södra Älvsborgs Sjukhus. 

Nu  har Monica Hjelmgren skickat ut ett informationsbrev till vårdcentralerna runt om i Sjuhärad. Hon menar att alla måste hjälpas åt och att alla enheter behöver se över sina öppettider. 

– Det handlar bland annat om patienter som ringer till sin vårdcentral och säger att de behöver en akuttid, om då akuttiderna på vårdcentralerna är slut skickas de hit. De behöver se över sina akuttider. 

– Jag bekymrar mig över den ökning vi har haft, lokalerna är inte anpassade, säger Monica Hjelmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".