Polisen Peter Karlsson framför micken i studion.
Peter Karlsson, tidigare privatspanare, numer polis i Borås. Foto: P4 Sjuhärad.

Boråspolisen som vill se livstidsdömde Kaj Linna fri

I min värld är det helt korrekt
2:11 min

Högsta Domstolen har beviljat resning i fallet Kaj Linna. Linna dömdes 2004 till livstids fängelse för ett mord utanför Piteå. Boråspolisen Peter Karlsson har granskat fallet och är säker på att Linna blir fri.

– Jag ser det som en stor framgång, ur min värld är det helt korrekt. Det var jobbigt igår, jag sov inte så bra inför beskedet från Högsta Domstolen, säger Peter Karlsson, boråspolis, tidigare privatspanare. 

– Han har sökt resning två gånger tidigare och fått avslag, när du söker resning igen måste du komma med något nytt. Det var svårt att hitta något nytt men det vittnet som fanns har en helt annan story idag, då kan man ju ifrågasätta det vittnet, säger Peter Karlsson.

Det var under sin tid som privatspanare som Peter Karlsson gav sig in i Kaj Linna-fallet. Det fanns misstankar om att det mord som Kaj Linna satt fängslad för påminde mycket om det rånmord som inträffade i Långared 2011 då ett äldre par dödades.  

– Det hela började med att vi började jämföra de två morden, det fanns likheter. Det börjar redan i hur man parkerar bilen. Man ställer sig en bra bit ifrån och går genom skogen fram. Man väntar på rätt tillfälle, man låter paren dela på sig innan man slår till. 

 – När jag tittade på Karlamarkmordet förstod jag inte hur Linna kunde vara dömd. Det fanns inget vittne. Det fanns inte så mycket, säger Peter Karlsson. 

– Just nu är vi inne i ett läge där Linna ha beviljats resning och för att vi ska kunna jobba vidare med det här måste han bli frikänd. Då handlar Karlamarksmordet om ett ouppklarat mord. Då kanske vi har olika ingångar. Jag tror inte att åklagaren har så mycket på fötterna att han kan få honom fälld - i sådant fall ska han släppas fris, säger Peter Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".