Foto: Hasse Holmberg / TT
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / TT
Katrin Sepp är verksamhetschef för PTSD-mottagningen i Borås.
2 av 2
Katrin Sepp är verksamhetschef för PTSD-mottagningen i Borås. Foto: Noor Bolad
NYÅR

Nyårsraketer kan väcka krigsminnen

Psykolog: Kan väcka minnesbilder
1:33 min

Många njuter av fyrverkeriskådespelet på nyårshimlen, men för människor med erfarenhet av krig och andra trauman kan nyårsraketerna väcka obehagliga minnen.

– Vi människor reagerar generellt på kraftiga plötsliga ljud. Det är biologiskt betingat hos oss, säger Katrin Sepp, som är vårdenhetschef på SÄS avdelning för behandling av posttraumatiskt stressyndrom.

Och för människor som har med sig krigserfarenheter så kan det innebära att man blir påmind om det som man varit med om:

– Till exempel om man varit med om bombexplosioner så kan det väcka minnesbilderna som finns i hjärnan. Då kan man få ett kroppsligt påslag och känna att man verkligen är tillbaka.

Stora problem är ovanligt

Men att människor får stora problem med nyårssmällarna är ovanligt, enligt Katrin Sepp. Åtminstone bland de flyktingar som söker vård på mottagningen här i Borås.

De flesta människor har förmågan att hantera ljudet av raketer - även om man associerar smällar med traumatiska minnen från kriget, förklarar hon:

– Det viktiga är sammanhanget. När vi vet att det är ett nyårsfirande, att det är mycket smällar nu, så kan vi lugna vår kropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".