Polisbil med blåljus påslaget i mörker.
Polisen kommer under nyårshelgen befinna sig i de områden som varit utsatta för raketbeskjutning Foto: Johan Nilsson/TT
BORÅS

Polisen efterlyser föräldraansvar

Peter Adlersson: Det känns som ovanligt mycket i år
1:36 min

Vårdslösa raketskjutningar har ökat, och nu tänker polisen visa sig extra på utsatta platser under nyårshelgen. Men man vill också att föräldrar ska ta ett större ansvar.

– Vi försöker ha tillsyn där vi vet att det förekommer oroligheter. Runt tolvslaget är det väldigt mycket raketer som skjuts också, så då är vi på plats vid stora folksamlingar där vi vet att det kan finnas risk för skador, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

De senaste tre dagarna har 30 anmälningar om vårdslösa raketskjutningar kommit in till polisen – bara i Boråsområdet. Framför allt har det blivit vanligare att ungdomar skjuter raketer mot byggnader, fordon och människor.

Svårlöst problem

Problemet för polisen är att det är svårjobbade brott. När de kommer till platsen har gärningsmännen oftast försvunnit, och under tiden polisen är där händer ingenting.

Det är nästan uteslutande ungdomar som ligger bakom raketskjutningarna, och Peter Adlersson menar att föräldrarna borde kunna göra mer.

– Många är väldigt unga, mellan 11 och 13 år, som är ute sent på kvällarna och gör detta. Så jag efterlyser ett större ansvar från föräldrarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".