Tranemos kommunchef avgår

1:35 min

Kommunchefen i Tranemo, Annika Hedvall, gjorde sin sista arbetsdag i dag. Tranemo kommun uppger på sin hemsida att man enats om att gå skilda vägar.

– Jag och Annika har suttit ner och pratat och i samband med det har vi kommit fram till att gå skilda vägar med omedelbar verkan, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Hansen (S) till P4 Sjuhärad. 

Han vill inte kommentera vad det är som ligger bakom beslutet, mer än att man kommit fram till att det här alternativet "blir det bästa för alla". Men enligt uppgifter till Borås Tidning är orsaken bristande förtroende från den nya politiska majoriteten.

Annika Hedvall säger till P4 Sjuhärad att man började en dialog i förra veckan och landade i att hon ska lämna sin tjänst:

– Vi går skilda vägar, säger Annika Hedvall.

Så som du vill att kommunen vill att kommunen ska styras vill inte de, är det så?

– Det vill jag inte påstå att det är på det sättet, vi har i en dialog landat i att jag ska lämna Tranemo kommun

Hur har den här tiden varit för dig?

– Jag har jobbat på som vanligt och så har vi fört den här dialogen parallellt om hur vi vill att Tranemo ska ledas och styras och då har vi landat där, säger hon.

Uppgörelse för över 700 000 kronor

Uppgörelsen mellan Annika Hedvall och Tranemo kommun innebär att hon är arbetsbefriad under sin tre månader långa uppsägningstid. Därutöver får hon sju månaders omställningstid med full lön, som också är arbetsbefriad. Månadslönen är på 74 500 kronor. Om Annika Hedvall behöver ta hjälp av rekryterare förbinder sig också Tranemo kommun att betala för sådan hjälp – upp till 70 000 kronor. 

Tony Hansen väntar sig dock att det kan bli reaktioner på beskedet. 

– Det blir alltid reaktioner hur det än blir. Det är klart att det inte är några småsummor och det ska man ha respekt för. Men det här är en överenskommelse som vi har tagit i hand på.

Kommunens förvaltning kommer att ledas av kommunens ledningsgrupp tills man utsett en tillförordnad kommunchef. Därefter inleds rekryteringen av en ny, ordinarie kommunchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista