En leende Oskar Lorentzon står till vänster i bild, utomhus, framför en stor åker med grön-gult gräs som breder ut sig mot horisonten. solen skiner och himlen är blå med några vita moln.
1 av 3
På Oskar Lorentzons åker odlas det inte, men gräset växer och är mat till fåren på gården. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
I en matbutik syns tre hyllor som sträcker sig från ena kanten till andra i bilden. Det ligger på grönsaksavdelningen, de är helt tomma på varor.
2 av 3
Så här har det sett ut några veckor på många butiker runt om i landet, grönsakshyllorna är tomma. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
På en grå hylla i en matbutik sitter en lapp med röd text som lyder "tillgången på frukt och grönt påverkad av extraordinär vädersituation".
3 av 3
Så här har det sett ut några veckor på många butiker runt om i landet, grönsakshyllorna är tomma. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
TEMA MAT

Närodlare vill öka självförsörjningen

Oskar Lorentzon: Montera upp livsmedelsproduktionen
1:20 min

Sverige är självförsörjande på livsmedel till ungefär hälften. Den stora importen av mat kan innebära en sårbarhet i orostider. Så hur kan livsmedelsbranschen stärkas?

Tomma hyllor i grönsaksdisken och tredubblade priser. Det har varit situationen i många matbutiker i landet den senaste tiden. Det beror på dåligt väder i länder som vi importerar färska grönsaker från nu när det inte är säsong i Sverige. En sårbarhet menar Oskar Lorentzon, rådgivare på Lokalproducerat i väst.

Sedan 50-talet har vi monterat ner vår egen livsmedelsproduktion, nu ser vi effekterna. Nu är det dags att montera upp igen.

Även regeringen ser sårbarheten och nyligen presenterade de "En livsmedelsstrategi för Sverige". I den ingår att stärka svensk livsmedelsproduktion och öka graden på självförsörjande. Exakt hur är i strategin oklart. 

Det är möjligt
Oskar Lorentzon menar att det går att producera mer mat än vi gör i Sverige, odlingsförutsättningarna är ganska bra.

– En väldigt god förutsättning är att vi har gott om vatten. I varmare länder har de i princip konstant vattenbrist. Sedan har vi ett tuffare vinterklimat, men man kanske får lära sig att konsumera andra typer av varor. Och inte räkna med att man jämt har färsk tomat och gurka.

Problemet i Sverige är att lönsamheten är dålig, det är dyrare att producera mat här och producenterna har svårt att konkurrera mot den billigare, importerade maten.

Finland har lyckats
I Finland har man lyckats lyfta lokalproducerad mat till en omsättning på omkring 300 miljoner under 2016. Det sker genom så kallade Reko-ringar där producenter säljer direkt till konsumenterna via slutna Facebook-grupper, utan mellanhänder. Lönsamheten i Finland har ökat och makten gentemot dagligvaruhandeln är större.

– Innan tycket handlarna kanske att "du får tio kronor kilot, take it or leave it" och producenten hade inget val. Nu har de ett annat förhandlingsläge när de har en annan kanal att sälja genom, säger Oskar Lorentzon. 

Reko-ringar är på gång även i Sverige, i Skaraborgstrakten finns några och i Borås finns en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".