VÅRGÅRDA

Qwando är ny betäckare i Vårgårda

0:33 min

Nu ska han få ägna all sin tid åt älskog. Det handlar om tjuren Qwando som i det nya projektet Romeo hittat sina nya flammor i Vårgårda.

Under tre års tid ska Projekt Romeo dela ut totalt 100 tjurar till företag som växlar upp sin produktion. Den som utökar sin besättning med minst 20 dikor kan få en tjur sponsrad med maximalt 25 000 kronor exklusive moms.

Svante Gustfasson, är lantbrukare på Bänatorps gård utanför Vårgårda, idag invigs hans nya tjur Bårarps Qwando. På några veckor ska han betäcka ett 15-tal kvigor, nästa år får han ett ökat beting till 30-talet kvigor. 

– Han är en heting under tillväxt, han är bra muskulerad, lugn och snäll och gillar att bli klappad, vilket är ett av mina kriterier för tjurar, säger Svante Gustafsson. 

Svante tycker det är en sporre att uppmärksammas i projektet och han tror att Qwando kommer att trivas, 

– Jag tror han gillar det faktiskt, han har ju djuriska drifter. 

Svante är en ekologisk bonde som inte bara ser sina djur som köttproduktion utan även som landskapsvårdare, de betar natur med höga miljövärden. 

– Det behövs ju djur för landskapet. Jag ser det som ett sätt att utveckla mitt företag och kunna sköta markerna och jag tror att den vanliga svensken uppskattar att man har öppna betesmarker, säger Svante Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista