Anders trodde på telefonförsäljaren - kostade 200 000

0:36 min

Egenföretagare saknar ångerrätt vid telefonförsäljning. Konsekvenserna av detta är något Anders från Sjuhärad har fått känna på.

Anders är pensionär och får betala över 5000 i månaden för fyra mobilabonnemang och tre bredband som han varken behöver eller vill ha.

Det var i höstas som han blev uppringd av en försäljare och erbjuden att byta operatör. Anders nappade. Men snart får han ett samtal från sitt gamla företag som säger att han har blivit lurad och vill erbjuda honom en bättre deal.
De gör ett nytt avtal men plötsligt säger säljaren att Anders också har tecknat tre mobila bredband som nu måste följa med.

Skulle bli billigare
– Nej, svarade jag. "Jo, det har de nog smugit med" sa han. Jag undrade vad fasen jag hade gjort och blev nervös och gick med på de här bredbanden. Det skulle ändå bli billigare än det jag hade, säger Anders.

Men så blir inte fallet. I stället för 2000 kronor i månaden får han nu betala 5500. Eftersom avtalet löper på 36 månader rör det sig om runt 200 000 kronor.

Räknas som egenföretagare
Anders är pensionär men jobbar lite som hantverkare när andan faller på, i snitt omsätter han runt 50 000 kr om året. Men eftersom han räknas som egenföretagare gäller inte ångerrätten vid telefonförsäljning.

– Jag tycker det är bedrövligt, det borde finnas för alla. Även för företag.

Hur känns det här?

– Det känns ju inte bra. Man går ju och tänker på detta varje dag. Hur man ska lösa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista