Pontus Hammarén
1 av 3
Pontus Hammarén på Borås konstmuseum. Foto: Elias Arvidsson / SR
Borås konstmuseum
2 av 3
Borås konstmuseum Foto: SR
Gunilla Knape
3 av 3
Gunilla Knape med boken "Landet utom sig" av Lars Tunbjörk Foto: SR
BORÅS

Initiativ för ett konstcenter för fotografen Lars Tunbjörk

"Förhoppningsvis kan det bli ett levande centrum där han hålls vid liv "
2:32 min

Tunbjörkstiftelsen har stora planer för Lars Tunbjörks arv. De vill skapa ett permanent center för den internationellt kände fotografen.

Tunbjörkstiftelsen grundades kort efter Lars Tunbjörks bortgång 2015 och nu finns planer på ett permanent center för fotografen och konstnären Lars Tunbjörks arv. 

– Materialet är enormt och det finns en massa olika vinklar och gå in ifrån. Förhoppningsvis kan det bli ett centrum där han hålls vid liv och där hans livsverk kan leva vidare, säger Gunilla Knape, medlem i Tunbjörkstiftelsen. 

Stiftelsen arbetar i nära samarbete med Tunbjörks familj som äger alla foto-negativ vilket är en ganska stor samling. Och det finns möjligheter till utställningar som inte någon sett tidigare, berättar Gunilla Knape.

En lysande vision och vi kan vara en slags startpunkt för det

På Borås konstmuseum planeras nu ett Tunbjörk-projekt som kan ses som en startpunkt för något med permanent. 

– Det tycker jag är en lysande vision och vi kan vara en slags startpunkt för det vi tänker oss ett projektrum här på Borås konstmuseum, säger Pontus Hammarén som är museichef.

Borås konstmuseum är beredda att under året tillägna en del av museet till Lars Tunbjörks bilder - i anslutning ska besökare också kunna ta del av ett mer omfattande arkiv och till hösten en föreläsningsdel i samband med att det nyinstiftade Lars Tunbjörkpriset ska delas ut.

Satsningen genomförs i samarbete med Tore G Wärenstams stiftelse, Borås stad, Borås högskola och givetvis Tunbjörkstiftelsen vilka har sökt finansiering från Västra Götalandsregionen. Inget beslut är taget men museichef Pontus Hammarén hoppas på ett positivt besked.

– Tunbjörk är ju uppvuxen här och började sin gärning på Borås tidning och har gjort en bok som heter "I Love Borås". Han är starkt förankrad här även om han gjorde en stor internationell karriär, säger han.

Genombrottet

Gunilla Knape har tidigare bland annat jobbat på Hasselblad center i Göteborg. Det var där Lars Tunbjörk med utställningen och fotoboken "Landet utom sig" gjorde sitt stora genombrott 1993.

– Den fick ett enormt genomslag. Från att hasselblad center bara hade några få besöker var det flera tusen som kom och tittade på den utställningen, säger hon.

I "Landet utom sig" får vi följa det svenska folkhemmet under förändring – och det ofta semesterbilder i färg tagna med blixt – något som blivit lite av hans tekniska signum. Hans stil har också gett upphov till ett nytt begrepp.

– Om man ser någon annan bild som är lite humoristisk och har hans anslag så brukar man kalla det en "Tunbjörkare" så att han har etablerat en egen stil, säger Gunilla Knape.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".