Sahra Mudey och Bishara Jeele Ahmed driver städföretaget Shabelle.
1 av 2
Sahra Mudey och Bishara Jeele Ahmed driver städföretaget Shabelle. Foto: Jenny Hellström/SR
Kerstin Hallenrud, rådgivare för sociala företag på kooperativet Coompanion.
2 av 2
Kerstin Hallenrud, rådgivare för sociala företag på kooperativet Coompanion. Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Shabelle - socialt företag på uppgång

2:00 min

Praktik, arbetslöshet, praktik, arbetslöshet - men aldrig något jobb. Till slut tröttnade de och startade eget istället under namnet Shabelle - de somaliska tigrarna.

– Tigrar springer mycket, de är starka och jobbar mycket, därför heter vi "de somaliska tigrarna", säger Sahra Mudey, en av kvinnorna bakom Shabelle.

De senaste åren har många så kallade sociala företag sett dagens ljus.
Ett socialt företag är till för människor som, av olika anledningar, står långt från arbetsmarknaden. 

Det kan exempelvis vara på grund av ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder, bristande språkkunskaper eller långvarig sjukskrivning.

– Jag var arbetslös i åtta år, det var jättetråkigt, säger Sahra Mudey.

Stor ökning senaste åren
För tio år sedan fanns en handfull sociala företag i landet, idag finns mellan 300 och 350. Företagen drivs precis som ett vanligt företag, de ägs av de anställda men skillnaden är att eventuell vinst investeras tillbaka i företaget och de anställda kan anpassa arbetet utifrån sin förmåga.

– Då de flesta personerna i företaget har någon form av "funktionsnedsättning" blir också lönekostnaden lägre, då personerna kanske har stöd från exempelvis Arbetsförmedlingen, säger Kerstin Hallenrud rådgivare för de sociala företagen i Sjuhärad.

Tröttnade på arbetslösheten
Städföretaget Shabelle startade 2011 och har idag ett antal fasta kunder. Som mest har sju personer varit anställda i företaget men flera av dem har gått vidare och fått jobb på andra företag. Sahra Mudey och Bishara Jeele Ahmed, som är två av dem som är kvar, menar att förändringen att gå från arbetslös till egenföretagare betytt mycket.

– Vi är stolta, vi jobbar mycket, vi har lön och vi kan ta semester. När vi hade socialbidrag så ska allt man gör kollas, kvitton, men nu är vi fria.

Tillsammans med ytterligare fyra företag äger Shabelle en ekonomisk förening - Sjuhäradsmusketörerna. Via den får de hjälp med bland annat bokföring.

Ska bära sig sina egna kostnader
Men även om Shabelle har nått framgång och går runt nu så är det inte alla som lyckas. Rådgivaren Kerstin Hallenrud säger att flera har fått lägga ned, eftersom affärsidén inte burit.

– Det är som vilka andra företag som helst, säger hon.

Sociala företag välkomnas av bland annat Tillväxtverket men rådgivaren Kerstin Hallenrud betonar att de inte ska ses som någon snabblösning på arbetslösheten.

– Den här formen passar inte alla, det kräver ganska mycket av individen. Dessutom är det viktigt med långsiktighet, skulle jag önska något så vore det att exempelvis de som köper tjänster av sociala företag skulle skriva längre kontrakt, det räcker inte med ett halvår i taget. Det tar tid att komma tillbaka om man har varit borta från arbetsmarknaden länge, säger Kerstin Hallenrud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista