Shoppingresor orsakar stor miljöpåverkan

0:36 min

Svenskarnas klädinköp står för den femte största andelen av vårt koldioxidutsläpp. Förutom antalet plagg vi köper är det resorna till butikerna som är största boven.

– Det var förvånande, för det har vi inte tittat på förut, men det var 22 procent av klimatpåverkan som kom från konsumentens transport till och från butiken, säger Sandra Roos, nybliven doktor i miljösystemanalys vid Chalmers tekniska högskola. 

Att fundera över hur man tar sig till affären är den delen av klimatpåverkan som är enklast för konsumenten att göra något åt, säger Sandra Roos. I dag kör många bil vilket får en stor negativ effekt på miljön. Annars är det bästa tipset att använda kläderna tills de är utslitna, vilket få gör.   

– Vi använder varje plagg i snitt 40 gånger. 

Hur länge är kläderna gjorda för att hålla?

– Många plagg är gjorda för att användas 100 gånger och de kan säkert användas mer om man tar hand om dem. 

Enligt Sandra Roos ligger en stor miljöpåverkan med giftiga ämnen i efterbehandlingen av kläderna; spinning, stickning och framförallt färgningen.

– Jag tycker man ska titta efter miljömärkta kläder och se efter så att plaggen inte är preparerade med fluorkemikalier, säger Sandra Roos doktor i miljösystemanalys vid Chalmers tekniska högskola. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista