Hela området har stängslats in och vaktkuren, den blå byggnaden, är bemannad alla dygnets timmar. Säkerheten är mycket stor kring bygget.
Drygt 3,2 miljarder väntas anläggningen på Sobacken kosta när bygget är färdigt. Foto: Pär Sandin, Sveriges Radio.
BORÅS

Riksdagsledamöter: Sobacken utnyttjar F-skattare

Byggnads: ...det handlar om lönedumpning
2:55 min

Jättebygget på avlopps- och kraftvärmeanläggningen Sobacken använder F-skattare på tveksamma villkor. Idag var en delegation från riksdagen på plats.

Nya avfalls- och kraftvärmeanläggningen på Sobacken har problem med utländsk arbetskraft som jobbar under felaktiga villkor. Det hävdar Byggnads som driver en process mot en underentreprenör.

– Det finns nio polska killar här som jobbar med betong och snickeri som om de var anställda. Men de går som egna företagare med f-skattesedel, säger Tomas Nilsson, ombudsman på Byggnads.

Enligt reglerna ska en egen företagare kunna bedriva arbete i egen regi. F-skattesedeln ger möjlighet till detta men utnyttjas i vissa fall till jobb i anställningsliknande former, vilket är fel. Just nu pågår förhandlingar mellan facket och Svensk byggindustri om hur man ska betrakta de polska arbetarna.

– Vi har stött på Veolia water som anlitat underentreprenören för såhär vill vi inte ha det, säger Göran Karlsson på Borås energi och miljö, som får beröm av de tillresta riksdagsledamöterna.

– Vi tycker de sköter sig utmärkt när de identifierar problemet och försöker göra något åt det, säger Anki Ahlberg, riksdagsledamot för socialdemokraterna i arbetsmarknadsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".