Flera glas med vatten i.
1 av 3
Foto: Christine Olsson/TT
Fredrik Ståhl har brunt lockigt hår med gråa inslag. Skäggstubb och är klädd i brun jacka och brun och vitrandig halsduk.
2 av 3
Fredrik Ståhl professor i medicinsk vetenskap och genetiker och forskar på facit till ett långt och friskt liv Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Nobelpristagaren Yoshinori Ohsumi
3 av 3
Nobelpristagaren Yoshinori Ohsumi. Foto: Akiko Matsushita/TT
HÄLSA

Fasta - nyckeln till ett långt liv

Fredrik Ståhl: Kroppen börjar då förbränna skräpet
1:11 min

Bästa sättet att att förlänga livet är fasta menar Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap som forskar på att finna facit till ett långt och friskt liv.

Fredrik Ståhl som är professor i medicinsk vetenskap och genetiker är just nu involverad i ett forskningsprojekt där man studerar 500 friska äldre personer från Borås och Skövde. 

Det är personer mellan 70-90 år som får fylla i formulär om sitt liv och lämna salivprov för en dna-analys.

Livsstil eller gener?
Frågan som forskarna ställer sig är om ifall en gammal människa är frisk på grund av sin livsstil eller tack vare sina gener? 

– Vi tittar på matvanor men också man tycker är värdefullt i livet och i vilken utsträckning du uppskattar socialt umgänge, sådant som sammanfattar en livsstil, berättar Fredrik Ståhl.

Svält rensar kroppen
Grunden i forskningen är att finna nyckeln till ett friskt och långt liv. Enligt flera studier på olika djurarter verkar knepet vara att äta mindre, berättar Fredrik Ståhl.

– När celler lider brist på näring då försöker de ta hand om sådant som normalt inte förbränns. Produkter som inte är lönsamma för cellerna att använda när vi förser dem med ny näring, säger han.  

Processen kallas autofagi och 2016 tilldelades Yoshinori Ohsumi nobelpriset i medicin eller fysiologi för upptäckter inom det ämnet.

Naturen slutar bry sig
Fredrik Ståhl fastar själv fem gånger i veckan genom att inte äta någonting under dagen utom middag. Han rekommenderar däremot inte fasta för unga människor utan bara för personer mellan 45-70 år. 

– Jag tror som biolog att våra kroppar finns på grund av en evolutionsprocess. Det är tänkt att vi ska skaffa barn fram till 30-40-årsåldern. Därefter så verkar det inte som om naturen bekymrar sig om våra kroppar utan det får gå som det vill. Så i 50-årsåldern kan man fundera på om man kan lita på naturen eller börja göra någonting själv, som till exempel börja fasta, säger Fredrik Ståhl är professor i medicinsk vetenskap och genetik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".