Morgan Alling står bredbent på en arbetsplats
Morgan Allings nya uppdrag är att göra något åt kränkande särbehandling och mobbning på våra arbetsplatser. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT
VUXENMOBBING

Mobbing vanligare bland vuxna

Vi tror att mobbning handlar om barn på en skolgård. Men egentligen är mobbing vanligare bland vuxna. Nu börjar SVT-programmet Morgans mission, där Morgan Alling tar sig an kränkande behandling på arbetsplatser.

Mobbning bland vuxna är vanligare än bland barn. Cirka 450 000 personer, eller nio procent av alla arbetande i Sverige, säger sig någon gång varje år ha blivit utsatta för mobbning eller kränkande särbehandling på jobbet. I den nya säsongen av Morgans mission besöker Morgan Alling fyra olika arbetsplatser för att synliggöra den osynliga mobbningen.

Reaktionerna Morgan Alling mötte på de arbetsplatser han besökte var stark förnekelse när vuxenmobbning fördes på tal.

– ”Vi har ingen mobbning här” var en vanlig kommentar. Sen började vi prata om vad mobbning är och hur det uppstår - och då kände många igen sig i vad de sett eller varit med om. Det som slår mig är att alla medverkande i programmen verkligen har ett stort engagemang för frågan. Men okunskapen om vad mobbning innebär är stor, säger Morgan Alling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".