Till vänster Michael Jackson i vit glansig bomberjacka och till höger Boris René i en liknande röd.
1 av 2
Boris René uppträdde i en röd glansig bomberjacka i Melodifestivalen 2017. Jackan som var trendig redan 1991 då Michael Jackson bar den i vitt. Foto: Mark J. Terrill och Claudio Bresciani /TT
Anette Skoglund
2 av 2
Anette Skoglund driver secondhand-butik i Borås. Foto: Melissa Gustafsson/Sveriges Radio

80-talet senaste trenden inom vintage

Anette Skoglund: Jeans med hög midja vill alla ha
0:52 min

Har du kvar din gamla collegejacka från 1980-talet längst in i garderoben så är det dags att damma av den nu. För inom vintage är det trendigaste just nu kläder från den tiden.

Vintage - det är väl gamla festblåsor från 50-talet eller gubb-byxor med hängslen? Ja, men inte enbart, för även inom vintage och second hand finns det trender, berättar Anette Skoglund som driver en vintagebutik i Borås. 

– En gammal collegetröja från 80- och 90-talet är också vintage anser jag, säger Anette Skoglund och förkarar skillnaden mellan vintage och second hand. 

– Vintage är kläder som är minst 20 år gamla, medan second hand är kläder som någon annan använt tidigare. 

Anette Skoglund är kocken som ville byta karriär och valde att istället ägna sig åt ett av sina andra intressen. 2008 startade hon en vintagebutik i Borås, där hon blandar både gammalt och nytt.

Hon är nyss hemkommen från en resa till Amsterdam där hon köpt kläder till butiken. Bland fynden finns inga gammalmodiga plagg utan gatumode med några decennier på nacken. 

– Allt kommer ju igen, så det är inne nu igen det som var en gång. Nu är det mycket 80- och 90-talets gatumode, säger Anette Skoglund och berättar vilka plagg som är mest eftertraktade just nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".