LJUDKONST

Underliga ljud i den gamla kvarnruinen

3:07 min

Konstrundor förekommer ju lite då och då. Men nu håller den första ljudkonstrundan på att växa fram i Sjuhärad. Initiativtagaren är musikern och ljudkonstnären Mikael Bojén.

Kommunalförbundet i Sjuhärad har gett bidrag till en förstudie med ljudinstallationer i alla kommunerna runt omkring Borås. Tanken är att man någon gång i sensommar eller i höst ska ha en årligen återkommande ljudkonstrunda i Sjuhärad med olika ljudkonstnärer.

Mannen bakom projektet är musikern och ljudkonstnären Mikael Bojén. 

– Jag blir som en tillfällig gäst i den redan rådande ljudmiljön. Det är det som gör det så spännande, säger han.

Och det är just det som är syftet med ljudinstallationerna.

– Det blir ett spännande inslag som bryter vardagsmönstret och en positiv överraskning för dom som går förbi. Installationen är inte alltid så väl annonserad utan man upptäcker plötsligt att det är något annat som försiggår, säger Mikael Bojén. 

Installationen i den gamla kvarnruinen i Herrljunga är den sista av de sju provinstallationerna. Och under en månad i höst presenteras alltså den första kompletta ljudkonstrundan i Sjuhärad.

Eva-Lena Liljedal är bibliotekschef i Herrljunga. Och hon tilltalas av idén:

– Det är ju diskreta ljud men visst hörs de bra, säger hon. Det är lite som vattendroppar. Det är ganska häftigt att höra om man tar en promenad på kärleksstigen som går här förbi kvarnruinen.

Se film från ljudinstallationen - på Instagram! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista