#utpålandet

Försäljare i smörjmedel, inte kärlek

11 min

Myten om en flicka på varje stadshotell är överdriven. Dagens resesäljare jobbar hårt, säljer bra och går och lägger sig i tid - ensam.

– Det var mer sånt förr, nu är det en pytt-i-panna och tidigt i säng och upp igen nästa dag. Det gäller ju att få ihop det, säger resesäljaren vi möter på vägkrogen där han handlar två stora påsar godis. En till barnbarnen - och en till sig själv.

– Det behövs om man ska orka åka alla mil i bilen.

Det blir fyratusen om året, cirka, hans distrikt är Skaraborg. Han säljer oljor och smörjmedel till industrin, ett jobb han haft i trettio år och aldrig skulle byta mot en fast arbetsplats.

– Jag har ingen lön, bara provision, så det gäller att planera rätt. Och det har jag alltid gjort. 

Har du speciella knep för att övertala en motsträvig kund?

– Det går alltid att slå död på en kund med en bra demonstration. Och går det inte ställer man sig åt sidan och tackar för sig, då blir dom konfunderade, det där är ren psykologi.

Stadshotell har han sett många av under åren. Att säljare lever hårt och ligger runt dementerar han bestämt.

– Förr bjöds det flott, det görs inte heller längre. Och att hoppa över skaklarna är uteslutet, åtminstone för mig; jag har hus och barn och regeringen därhemma, henne byter jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista